Z únorového jídelníčku

Jídelní lístek na únor už je kompletně hotový a zveřejněný na serveru strava.cz, kde si z něj můžete vybírat a objednávat jídla podle vlastní chuti. Možná ale, že vás při pročítání jídelníčku názvy některých jídel zarazí a nebudete si úplně jistí, co si pod těmi slovy představit. Tady jsou stručné vysvětlivky:

Lasagne – těstoviny ve tvaru velkých plátů. Zapékají se ve vrstvách střídavě s různými náplněmi na slano i na sladko. My vám je chceme připravit s masovo-rajčatovou směsí a sýrem.

lasagne

Šoulet – tradiční židovské sváteční jídlo (zapečená směs fazolí, krup a masa). Původní židovský recept v české kuchyni zdomácněl a ta si ho postupně upravila do mnoha variant. Jde vždy o směs vařených luštěnin, obilovin (krup, krupice, ale i rýže) a masa (husího, kachního, vepřového i uzeného). Připravuje se ale i bezmasý šoulet s houbami. U nás ho připravujeme ze suchého zeleného hrachu, který dáváme přes noc namočit. Druhý den ho uvaříme. Uvaříme také ječné kroupy, které pak smícháme s uvařeným hrachem a rozškvařenou slaninou a okořeníme česnekem a majoránkou.

Tarhoňa – těstoviny ve tvaru drobných kuliček. Je typická pro maďarskou a slovenskou kuchyni, podává se na mnoho způsobů jako hlavní pokrm nebo příloha. Zvláštností je její postup přípravy – nejprve se tarhoňa osmahne na oleji, čímž získá světle hnědou barvu, a potom se uvaří ve slané vodě doměkka.