Jak jsme připravovali sýrový svítek do polévky

Ve středu 29. května jsme pro všechny naše strávníky připravovali hovězí polévku se sýrovým svítkem. Zlatavé nadýchané kostičky zdobily polévky našich babiček a prababiček poměrně často, dneska už z našich kuchyní téměř vymizely. U nás si na nich jednou dvakrát ročně můžete pochutnat.

suroviny

Jak jsme svítek připravovali? Základem jsou vejce, z nichž jsme žloutky a bílky oddělili zvlášť. Osolené bílky jsme se solí našlehali do tuhého sněhu. Žloutky jsme v robotu utřeli se změklým máslem, postupně jsme přidávali hrubou mouku, mléko a jemně strouhaný sýr. Nakonec jsme pomalu vmíchali ušlehané bílky. Směs jsme dochutili petrželovou natí, muškátovým květem a solí. Přenesli jsme ji na vysypané plechy (9 velkých plechů) a upekli v konvektomatu.

směs na plechu

upečený svítek

Vychladlý svítek jsme ručně nakrájeli na drobné kostičky, které jsme přidávali do polévky při podávání strávníkovi. Věříme, že jste si pochutnali.

talíř s polévkou