Oběd plný lahodné zeleniny – vaření se šéfkuchařem

Ve středu 12. dubna 2023 k nám po několikaleté pauze opět přijel pan Petr Janůšéfkuchař společnosti Bonduelle, aby společně s týmem našich kuchařek připravil jarní obědové menu podle současných trendů. Strávníkům jsme nabídli tradiční i exotické suroviny, takže si každý mohl vybrat podle své chuti.

Polévka

Pro polévku jsme společně vybrali jednoduchý, ale chuťově vyjímečný recept na voňavý drůbeží vývar se zeleninou a rýžovými nudlemi. Do vývaru jsme použili kuřecí kosti a společně s čerstvou kořenovou zeleninou, zázvorem, hřebíčkem a badyánem jsme ho nechali přes noc pomalu připravovat v konvektomatu. Druhý den jsme scezený vývar doplnili čerstvým řapíkatým celerem, pórkem a petrželkou. Nakonec jsme přidali jemné rýžové nudle. Použitým kořením získala polévka lehce exotickou asijskou vůni i chuť.

20230412_111133

Oběd č. 1

Na jedničku jsme připravovali klasickou oblíbenou smetanovou omáčku s houskovými knedlíky. Tentokrát jsme ji doplnili sekanou pečení se zeleninovou mozaikou, kterou tvořily drobné kostičky mrkve a brokolice.

20230412_111027

Oběd č. 2

Kdo chtěl ochutnat něco nového, mohl si objednat skládaný Buddha Bowl salát. Obsahoval 20 ingrediencí! Bílkovinnou složku tvořily luštěniny (vařená čočka a sterilované fazole), vařené vejce a zálivka ze zakysané smetany. K tomu vařený bulgur ochucený osmaženou cibulí, sušenými rajčaty, česnekem a jemným zeleným hráškem. A spousta čerstvé zeleniny (ledový a římský salát, bílé zelí, mrkev, paprika, ředkvičky, petrželka) i skladká nakládaná kukuřice. Kompletní salát jsme nakonec posypali černými sezamovými semínky a doplnili jsme ho rozpečenou cereální bagetou.

20230412_093534

Děkujeme panu Petrovi Janů za příjemnou celodenní spolupráci.

Snad vás toto naše menu naladilo na jaro!