Novinka v našem jídelníčku: alpský knedlík

Již delší dobu jsme se chystali obohatit náš jídelníček o alpský knedlík. Originální název „Germknödel“ odkazuje k tomu, že jde o knedlík (Knödel) z kynutého těsta, které je nakypřeno droždím (Germ). Na rozdíl od českých sladkých kynutých knedlíků se připravuje jeden velký kus na jednu porci. Navíc se přelévá vanilkovou omáčkou a navrch sype mletým mákem s cukrem. Premiéru jsme si na plánovali na čtvrtek 3.3. Zařadili jsme ho na dvojku, abychom si mohli zkusit jeho přípravu v menším množství, a nakonec nás překvapilo, že si ho objednalo více než 150 našich strávníků.

Nabízíme vám krátkou fotoreportáž o tom, jak u nás probíhala příprava alpských knedlíků.

1.Potřebné suroviny. V 10 l kbelících je mléko na zadělání těsta i na vanilkovou omáčku. Na fotce chybí švestková povidla, která dáváme na noc do lednice ztuhnout, aby se s nimi při plnění lépe pracovalo.

20220302_141634

2. Těsto se zadělává ve velkém robotu.

20220303_064222

3. Na úseku vyčleněném na zpracování těst už je vše připraveno.

20220303_064238

4. A tady už těsto zpracované do přesně navážených bochánků hezky kyne.

20220303_070025

5. Pomocí staré, ale pořád ještě spolehlivé děličky těsta se tvoří jednotlivé porce, které se potom ručně plní a tvarují.

20220303_072216

6. Na dalším snímku jsou knedlíky připravené k vaření v páře v konvektomatu.

20220303_072242

7. Po uvaření se knedlíky musí přerovnat do větších gastronádob, v nichž budou připravené k výdeji.

20220303_080809

8. A tady je výsledek.

20220303_122002

Pro většinu strávníků to bylo jistě překvapení, protože přesně nevěděli, jak alpský knedlík vypadá. Pro mnoho byla také nezvyklá kombinace s vanilkovou omáčkou. Ale přesně takhle alpský knedlík vypadá a myslíme si, že se nám povedl. A jsme rádi, že téměř každému, kdo si ho objednal, chutnal.