Víte, co je konvektomat?
Konvektomat je profesionální kuchyňské zařízení, bez kterého se dnes už neobejde žádná moderní profesionální kuchyně. Dokáže kombinovat vlastnosti horkovzdušné a parní trouby. Je tedy vhodný pro mnoho způsobů tepelné úpravy jídel – pečení, smažení, dušení, vaření v páře. Jeden spotřebič tak nahradí několik jiných: klasickou troubu, pánev, gril, fritézu i kotel. To znamená, že v něm můžeme péct buchty, smažit řízky, dusit rýži nebo připravovat vývar, podle toho, co zrovna potřebujeme.
K přípravě pokrmů se používají pára, horký vzduch a nebo jejich kombinace. Kuchař si může na elektronickém displeji podle potřeby sám zvolit nejen požadovanou teplotu a čas, ale i množství páry, kterou potřebuje k dosažení co nejlepšího výsledku vaření. Díky tomu jsou pokrmy připravované v konvektomatu šťavnatější a chutnější. V některých případech je vhodné využít při vaření vpichovou teplotní sondu, která je součástí zařízení a umožní dosáhnout potřebnou teplotu v jádru připravované suroviny nebo pokrmu. Tím je zaručené správné a bezpečné provaření nebo propečení. Používá se při pečení velkých kusů masa, nákypů nebo zapékaných pokrmů s vejci (žemlovka, šunkafleky apod).
Velkou výhodou nových modelů konvektomatů je možnost noční přípravy pokrmů. Maso se tak peče šetrnějším způsobem při průměrné teplotě 80 °C, takže je ve výsledku šťavnatější a má menší váhové úbytky.
Jídla připravovaná v konvektomatu mají vyšší nutriční hodnotu. Je to dáno jednotlivými způsoby přípravy: vaření v páře je šetrnější než vaření ve vodě, uchovává více minerálů a vitamínů v potravinách. Při smažení (např. řízků) se oproti klasickému smažení na pánvi používá mnohem menší množství oleje, které se nanáší štětcem nebo rozprašovačem.
Naše školní jídelna je díky podpoře zřizovatele vybavena 3 konvektomaty (rok pořízení 2000, 2001 a 2016), každý s kapacitou 10 zásuvů na gastronádoby. V každém z nich se dá najednou péct např. 360 kuřecích stehen, 400 buchet nebo vařit 50 šišek houskových knedlíků.