Páteční vaření s Drahomírou Bečvářovou
V pátek 28. dubna 2017 jsme v naší jídelně měli už od rána jednu posilu navíc: přijela k nám bývalá šéfcukrářka a kuchařka kulinářského centra Vitana paní Drahomíra Bečvářová, aby společně s námi připravila pro naše strávníky zajímavé moderní menu:
Polévku z čerstvého pórku se sýrovými krutony
Vepřové ragú s kořenovou zeleninou a řapíkatým celerem, kynuté bramborové knedlíky s bulgurem
Muffiny s kousky čokolády
Zatímco jedna parta kuchařek se nejdříve pustila do přípravy muffinků, ostatní kuchařky začaly s krájením vepřového masa na kostky. Potom přišlo na řadu čištění a krouhání celeru a mrkve, které tvořily základ zeleninové přílohy. K tomu jsme ještě přikrájeli řapíkatý celer, který směs barevně i chuťově zpestřil.
Velkou novinkou pro nás byla příprava kynutých bramborových knedlíků. Do sypké směsi jsme podle receptu přidali droždí i předem uvařený pšeničný bulgur a tradičním způsobem jsme vyváleli šišky. Vařili jsme je jako obvykle v páře v konvektomatu. Výsledkem byly vláčné a nadýchané knedlíky.
Celé menu jsme doplnili pórkovou polévkou s křupavými kostičkami sýrových krutonků. Připravený oběd splňoval všechny požadavky na moderní vyvážený pokrm – obsahoval maso, dostatek zeleniny i netradičně upravenou přílohu.
A muffinek byl tou správnou sladkou tečkou…
Páteční vaření se nám podařilo připravit s podporou obchodní zástupkyně společnosti Vitana paní Diany Hoškové. Bylo to náročné, ale díky zkušenostem paní Drahušky Bečvářové se výsledek podařil. Velmi nám pomohl i fakt, že máme naši kuchyni dobře vybavenou potřebnými spotřebiči – všechny tři konvektomaty byly od rána nepřetržitě v provozu.
Podle reakcí strávníků věříme, že jim páteční oběd opravdu chutnal. A to je pro nás ta nejlepší odměna.