Červená řepa – královna podzimu
Červená řepa patří stejně jako mrkev, celer, petržel, křen nebo zázvor mezi kořenovou zeleninu a v našem jídelníčku by pro svoji osobitou chuť a charakteristickou sytě rudou barvu neměla chybět. Z polí se sklízí koncem léta a nastupující podzim je tedy její hlavní sezónou. V kuchyni se uplatní jak v syrovém stavu, tak vařená nebo pečená.
Sluší se připomenout, že červená řepa obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek: draslík, železo, kyselinu listovou, vlákninu, vitamín C a E a další. Svými účinky pomáhá mimo jiné snižovat krevní tlak, podporuje nervovou činnost i činnost žaludku a střev. Je rovněž dokázáno, že má příznivý vliv na dobrou náladu a duševní pohodu.
Ačkoli byla červená řepa v minulých letech spíše popelkou, stává se v poslední době skutečnou královnou podzimního jídelníčku. Proto vám ji v různých podobách chceme nabídnout i v naší školní jídelně. Z čerstvé uvařené řepy jsme připravili salát k bramborové roládě (19.10.). První listopadový den na vás bude čekat rubínová polévka a brzy určitě také zařadíme dušenou červenou řepu na způsob zelí.
A pro ty, kteří si chtějí zkusit připravit skvělý salát, přinášíme náš recept:
Seznam surovin: 500 g čerstvé řepy, 200 g čerstvého celeru, 150 g bílého jogurtu, 50 g křenu (nebo krenexu, křeníku), cukr, ocet, sůl, pepř.
Postup: Červenou řepu uvaříme doměkka, necháme zchladnout a oloupeme, syrový celer očistíme.Obojí nastrouháme nahrubo, smícháme s jogurtem a strouhaným křenem. Dochutíme cukrem, octem, solí a pepřem. Vychladíme.
Dobrou chuť!